Daň z tuku

Nedávno jsem v tisku zaregistroval článek poukazující na fakt, že každý druhý čech je obézní. Na tom není nic zvláštního, o rostoucím trendu nárůstu nadváhy v naší populaci
se hovoří už dlouhá léta. Zaujala mě ale informace, že by celkové snaze o podporu procesu redukce nadváhy mohla pomoci daň z tuku.

Při přečtení této informace se mi doslova zastavil dech. Ne snad ani z toho důvodu, že by se mohlo jednat o převratnou změnu ve zdraví nás všech. Zarazil mě především
způsob uvažování toho jedince či skupiny “statečných”, kteří byli schopni takovou myšlenku vyprodukovat a odevzdat médiím.

Při zamyšlení se nad potenciálním výsledkem realizace takového procesu se musí otevřít velmi zajímavá budoucnost: Zvýšíme spotřební daň potravinám s obsahem tuku nad určitou hranici. Jídlo tak zdraží, což se nebude líbit všem, kteří jsou vlastní ekonomickou situací tlačeni k nákupu levnějších potravin. Ručička vah zákona nabídky a poptávky se přikloní k touze spotřebitele koupit levnější potravinu, ale samozřejmě takovou, aby splňovala především chuťové požadavky. Není se čemu divit – většina z nás se převážnou většinu svého života potácí v zajetí vlastní chuti, nutriční hodnota potravin je v žebříčku pořadí na mnohem nižších pozicích.

V tomto okamžiku si zamne ruce výrobce potravin, kterému do klína spadne “tlupa” nových zákazníků, protože ON je TEN, který potraviny vyrábí, a uvede na trh novou generaci téhož výrobku, pochopitelně se sníženým obsahem tuku.
Až tak jednoduché to ale na první pohled není, protože tuk je v jídle nositelem senzorických vlastností a bude potřeba jej něčím nahradit.

Podívejme se tedy na to, jaké možnosti nám potravinářská legislativa při výrobě potravin nabízí. V nepřeberném spektru aditiv vybereme z nějaké vhodné želírující látky, přimícháme stabilizátor, menší (anebo raději větší?) množství zvýrazňovače chuti.
Příliš mnoho aditiv?

Že by se mohl rozmazlený spotřebitel leknout a výrobek nekoupit, protož působí příliš „uměle“? Žádný problém, máme možnost přidat pár vitamínů nebo minerálních látek. To jsou skutečná esa v rukávu výrobců potravin, kterými zmanipulují úhel pohledu potenciálního zákazníka na rádoby zdravou poživatinu.

Výsledek?

Potravina se sníženým obsahem tuku s navýšeným množstvím nutričních látek neboli funkční potravina jako “vyšitá” (chtěl jsem napsat jako “vyšinutá”, možná by takové označení bylo mnohem více vypovídající. Za jistým způsobem “vyšinutého” ale považujme člověka, který toto všechno ví,  přesto si potravinu koupí a sní).

Cenově velmi dobře dostupná, tváří se zdravě, navíc atraktivní obal se přímo podbízí k tomu, abychom sáhli právě po této variantě.

Chmurná budoucnost?

Ani ne, spíš krutá realita současné doby, pokud odmyslíme daň z tuku, která zatím zavedena ještě není.

Chápu, snadno se kritizuje, ale co s tím vším? Jak se na legislativní úrovni seriozně poprat s problémem rozšiřující se nadváhy, když víme, že hlavní příčinou je nadbytek cukrů a tuků ve stravě?

Proč tedy takovou daň nezavést? Odpovězme si další otázkou: Vyřeší to něco?

Obávám se, že nejlevnější a současně nejrozumnější (nebo naopak – nejrozumnější a nejlevnější…je to vcelku jedno, podstatný je stejně finální výsledek) je NAUČIT lidi, po jakých potravinách se v  konečném důsledku vyplatí sáhnout přednostně. Vždy to bude u většiny populace o hledání nejvýhodnějšího poměru cena:kvalita. Už pouhé přečtení si etikety a rozhodování se na základě informací zde uveřejněných a ne atraktivity obalu či toho, co nám do mozkových závitů naservíruje reklama na výrobek, způsobí posun v myšlení nás – masy lidí, kteří hýbeme se zákonem nabídky a poptávky.

Takový posun pak může způsobit, že NENÁSILNOU formou přinutíme výrobce produkovat mnohem zdravější potraviny.Gándhí či matka Tereza by z nás pak měli radost – změnit svět nepoužitím násilí, co může být krásnější??

8 thoughts on “Daň z tuku”

  1. Osobne si myslim, ze odtucnene potraviny nejsou zdrave, nejsou prirozene. Stejne tak je pravda i to, ze pokud se napriklad z jogurtu odstrani tuk, musi se tam pridat neco jineho (cukr, zelatina atd) aby vyrobek mel dobrou chut a take konzistenci. Zaroven je fakt, ze nizkotucne vyrobky uz jsou na trhu mnoho let a obezita presto narusta. Je mozne, ze nizkotucne vyrobky poskytnou mensi ‘uspokojeni’, a tim padem jich clovek sni vic, nez plnotucnych? Stejne jako autor clanku si myslim, ze problem je v nevedomosti lidi. Podle meho nazoru je nejlepsi vyrobek, ktery nema zadny obal a ‘slozeni’ – ovoce, zelenina?!!

  2. Jo, je to fakt, jsme tlusťoši a bude to horší a horší jestliže nezačneme shazovat kila a zdravě baštit. Mám štěstí že jsem hubeňour, ale cítím každé kilo navíc, nemohu si zavázat tkaničky u bot, musim si sednout a zlomit tu vařechu v břichu a zavázat se. Je skvělé být tak akorát a nemít velký pivní mozol s vařechou v něm ……

  3. Suuuhlasim p. Jelinek a podporujem vas nazor vsetkym znamim aj neznamim.
    Ja sam aj z manzelkou sme si uvedomili ze presne oto ide, ako rodicia znaly problemov prydavnych latok v potravinach (E-mulgatory a ine “dobroty”) tiez zakazujeme nasemu malemu Kubkovi jest veci nevhodne pre jeho start do zivota a casto sa nanas pozera z udivom preco on to nemoze ked druhe deti to mozu !? Je zapotrebne vysvetlovat, vysvetlovat, vysvetlovat a este vela krat vysvetlovat. Ironicke ale je, jak jednoducho sa to z naseho pohladu vysvetluje ci detom ci dospelim, pricom pozabudame na to ze kazdy z nas dostal do daru podla mna asi to najdolezitejsie a to je SLOBODNA VOLA, ktora ma velku ulohuu pri vybere zdravsich a kvalitnejsich potravin.
    Je nutne z mojho hladiska aby som povedal, ze musime naozaj informovat co najviac ludi otomto probleme ako priemyslovy ci potravinarsky aj chemicky vyrobcovia tazia z nasich chutovych buniek, pricom velmi dobre vedia ze to skodi organizmu az mam pocit ze to robia schvalne aby zabespecili neustalu produkciu onemocneni na ktore sa ludia budu musiet liecit po zbytok svojho zivota a tam zas sa dostavame do ruk mediciny a to je dlsia dlha skala nazorov a diskusii. Pan jelinek drzime Vam palce a tesime sa na dalsie informacie odVas ktore budeme posuvat dalej aby sme aspon spomalili toto nezmyselne sialenstvo vyrobcov potravin.
    S pozdravom Martin Katka a maly Kubko

  4. Tak už je to tady, daň z tuku je zavedena v Dánsku. Výrobci potravin (nebo spíše otravin?) mají další důvod pro kreativní vymýšlení otravin bez tuků.

  5. Dobrý den,
    chtěl bych se Vás p.Jelínek zeptat jaký máte názor na lowcarb diety, jako např.: Paleo dieta, Kwasniewského optimální dieta a jiné. A jaká je podle Vás stěžejní studie dokazující škodlivost saturovaných tuků?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *