Chci žít nonstop

Letošní podzim je zvláštní. Alespoň jeho aktuálně probíhající část. Na tradiční podzimní plískanice a inverze jsem si už zvykl – jsou neodmyslitelnou součástí tohoto období. Nedokáži ale z hloubi paměti vylovit žádný úsek v mém životě, kdy bych se v takto koncentrované podobě setkával s tolika negativními zprávami ze světa našeho zdraví.

Nejprve přijde šok v podobě jedovatých kečupů.

Pak studená sprcha s botulotoxinem v bio olivách.

Ihned poté si člověk přečte, jak Vietnamci místo nudlí prodávají hliník…

Že výrobci potravin nejsou svatí, víme všichni. Alespoň se tak domnívám.

Každotýdenní zprávy o oříšcích s aflatoxinem, které se vesele stěhují z jihu k nám, už nevnímám. Buráky jíst za každou cenu nemusíme.

Že malým dětem rostou po konzumaci některých mléčných výrobků prsa, moji mysl také zocelilo. Všude křičím, ať si na mléko dáváme pozor.

Představa, že se do médií dostanou jenom ty průšvihy, které se kontrolním orgánům podařilo v té obrovské mase jídla odhalit, mi nedělá dvakrát dobře. Mluvíme o špičce ledovce, kterou jsme ve stravě schopni eliminovat. Ale co ten zbytek, o kterém nevíme?

Já CHCI žít nonstop. A to i v oblasti stravování. Nemusím zrovna holdovat obžerství, ale nemám ani zájem si najímat ochutnávače jídla, jako to dělali římští a egyptští vládcové. Chci žít nonstop a naplno beze strachu, že mě zabije zrovna to, co považuji za zdravé. A mám pevnou víru v to, že nejsem sám.

6 thoughts on “Chci žít nonstop”

  1. Perfektně vyjádřeno. Pane magistře mluvíte za mnohé z nás. Děkuji Milan Koten

  2. ano Martine máš pravdu je potřeba oddělit zrno od plev dobré potraviny od špatných .bojuj fandíme ti

  3. Snažme se s tímto problémem něco udělat – třeba pokud zjistím, že daná firma vyrábí něco nekvalitního nebo dokonce zdraví škodlivého, tak to nebudu kupovat. Pokud se nezpřísní postih za takovéto činy, bude to asi jediná možnost, jak dát najevo svůj nesouhlas a alespoň částečně snížit rabat těchto výrobců. Jen se modleme, aby nám zbylo alespoň něco, co budeme moci jíst…..

  4. Televize stejně jako ostatní média nás kvůli sledovanosti zahrnují jen skandálními informacemi a průšvihy všeho druhu. Souhlasím s názorem, že viníky je třeba trestat, často ale slyšíme závěr – bude-li prokázán úmysl…hrozí trest…až.. to je závěr o ničem. Informace o závadných zjištěních by měly být zveřejňovány nevytržené z kontextu ostatních zjištění, což přesahuje rámec hlavních zpráv v TV, ale zaslouží si samostatný
    pořad. Na jednom německém kanálu běží takový pořad věnovaný zdraví a zdravému způsobu života, který se zaměřuje i na zjištění z kontrol potravin, není zastrašující, ale velmi poučný a mi je vždy hodně líto, že podobný pořad u nás není.
    Pane magistře, viděla jsem Vás včera na Primě poprvé, ihned jsem si objednala knihu
    Mámo,táto nezabíjej mě a už se na ni těším.
    Moc Vám fandím a možná se dočkám, že dostanete prostor v některé TV, aby jste
    nás ostatní namotivoval ke zdravému způsobu života, hodně informací nám chybí.
    Zatím zkusím k motivaci Vaši knihu. Přeji Vám úspěšný rok 2012.

    1. Děkuji za zprávu.
      Populace u nás je zvláštní tím, že z důvodu přesycenosti negativními zprávami se stáváme netečnými k informacím o extrémně špatné kvalitě potravin. Je to fenomén, který v podobném rozsahu v jiných zemích nenajdeme. Bohužel velmi málo lidí zajímá fakt, že kupujeme a jíme stravu, která by se z hlediska kvality v sousedních zemích vůbec na trh nedostala. Občas dostávám na tento článek reakce od takových, kteří mě označí za blázna a dezinformátora, protože “…až tak hrozné to není….a vše je ošetřeno přísnými normami…”.
      Naštěstí je demokracie, ve které můžeme svobodně prezentovat svoje názory – v mnoha případech je to velmi poučné :o))
      Doufám, že kniha nezklame…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *