Zdravé cukroví? Přečtěte si, čím nahradit nezdravý cukr, bílou mouku nebo ztužené tuky

Rafinovaný cukr, bílá mouka, ztužené rostlinné tuky, hodně vajec a kravského mléka. Vánoční cukroví je všechno, jen ne zdravé. Přitom stačí pár změn a vše je jinak… Připravil jsem pro vás návod, čím při pečení cukroví nezdravé suroviny nahradit. Dobrou chuť!

Rafinovaný cukr

Spotřeba cukru v Česku? Kolem 40 kg na osobu ročně. Zkuste o Vánocích trochu ubrat nohu z plynu, nahraďte při přípravě cukroví rafinovaný cukr zdravější alternativou – pokud to recept umožňuje, zvolte namísto cukru sušené ovoce. Nejvíce sladí sušené mleté fíky a datle, pokud chcete použít místní suroviny, rozemelte křížaly, sladicí efekt je téměř stejný, přitom o dost levnější.

Výbornou alternativou bílého cukru je také med. Pozor ale, jaký kupujete. Některé „medy“ (bývají označené jako medová pochoutka) jsou více než produktem včel silným cukerným roztokem, kterému dodává chuť a vůni medu chemie.

Co dalšího místo cukru?
Sirupy s nízkým obsahem fruktózy – za sebe jako zdravotně nejvýhodnější doporučuji javorový. Pokud vám nevadí mírně netypická chuť náhradních sladidel, můžete vyzkoušet také sladidla na bázi melasy nebo tzv. sladěnky, což jsou extrakty z naklíčených obilovin bez konzervačních přípravků.

Moje doporučení: Pokud to jde, použijte jako náhradu cukru při vánočním pečení sušené mleté ovoce. Pokud to nejde, zvolte med. A pak teprve všechno ostatní.

Mouka

Bílá mouka z lepkových obilovin je zapovězena hlavně celiakům, z jídelníčku ji ale vyřazují i módní výživové směry typu paleo. Pro běžného strávníka znamená nadbytek bílé mouky ve stravě možné problémy s glukózovou intolerancí – bílá mouka má totiž vysoký glykemický index a dokáže hodně „rozhoupat“ hladinu glukózy.

Ve vánočním cukroví lze bílou mouku nahradit spolehlivě moukami z pseudoobilovin nebo luštěnin. Na chuti se výměna téměř neprojeví, na vlastnostech napečených pochutin také ne. I z „alternativních“ druhů mouky upečete cukroví, který zůstane dlouho vláčné a měkké.

Moje doporučení: Výhodné jsou pohanková a rýžová, z nutričních důvodů se vyplácí přidat i menší mouky podíl luštěninové (vyšší zastoupené bílkovin) mouky – například cizrnové.

Další časté suroviny pro přípravu cukroví a jejich alternativa

  • Ztužené tuky, máslo – výborně je nahradí kokosový tuk. Ten je k dostání i ve verzi „bez vůně“. Nestane se tedy, že by všechno cukroví mělo nádech kokosu. Kokosový tuk dodá cukroví křehkost a lehkost. S máslem se snese výborně, obě suroviny lze kombinovat.
  • Kravské mléko – místo něj doporučuji připravit mléka rostlinná, například mandlové, pohankové, rýžové, ovesné nebo sójové.
  • Smetana z kravského mléka – připravte si lehce stravitelnou smetanu mandlovou.
  • Vejce – vejce se při přípravě vánočního cukroví používají jako pojivo, které drží těsto pohromadě. Náhradou za ně je škrob, a to buď levný bramborový, nebo trochu dražší, ale zdravější, kuzu – škrob z kořene rostliny Pueraria lobata.

Praxe místo teorie: Tři recepty na zdravé cukroví, které se peče u nás doma

Kokosky

Ingredience: Kokos 100g, kokosový cukr 50g, vaječné bílky 2ks, sůl

Příprava:

Nejdříve dáme do hrnce oddělené bílky se špetkou soli a ušleháme z nich tuhý bílý sníh. Jakmile se nám toto podaří, je čas přesunout sníh do vodní lázně a za stálého míchání do něj pozvolna přisypávat kokosový cukr. Po chvíli se bílá hmota před našimi zraky přemění v hutnou tekutinu, která svou vůní, chutí i konzistencí připomíná tekutý karamel. Do hrnce teď ještě přidáme nastrouhaný kokos a důkladně ho promícháme s karamelovou hmotou. Nyní už máme vytvořenou předfinální kokosovokaramelovou směs, kterou není radno ochutnávat, neboť hrozí reálné riziko, že se do trouby půjde vyhřívat výrazně menší počet kokosek.

Raději se tedy chopíme plechu a pečícího papíru, na který za pomoci lžičky vyskládáme malé hromádky kokosové hmoty. Budou-li mít některé hromádky tendenci k neposlušnosti a drolení, je možné usměrnit je pomocí prstů, kterými vytvarujeme úhledné kopečky. Kopcovitý plech už nyní vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 140 stupňů a zhruba 20 minut vyčkáváme, až se nám z trouby začne linout sladká vůně kokosu. Pak už jen necháme vánoční dobroty vychladnout a posléze se můžeme pustit do mlsání a užívání si té čiré kokosové radosti.

CukRAWí bez cukru

Ingredience: Datle 50g, goji 30g , kešu 30g, pohanka 50g, nepražené kakao 20g, kokos 15g

Příprava:

Nejdříve se chopíme sušených datlí a červených plodů goji, vložíme je do sklenice a zalijeme filtrovanou vodou. Plody necháme ve skleničce namáčet asi 4 hodiny, poté je scedíme a rozmixujeme do podoby intenzivně sladké pasty. K té přidáme nepražené kakao v bio kvalitě, nadrobno nasekané kešu ořechy a namletá zrnka pohanky.
Celou směs pořádně promícháme, prohněteme a vytvoříme z ní hladkou tmavou hmotu. Z té pak vytvarujeme kakaové kuličky, které posléze obalíme ve strouhaném kokosu. A máme hotovo! Nyní už se můžeme pustit do vychutnávání delikátních hořkosladkých kuliček, jejichž chuť je lahodná, čokoládově podmanivá a hlavně nesmírně návyková.

Marokánky s medem

Ingredience: Sušené meruňky 100g , sušené fíky 50g, vlašské ořechy 70g, mandle 50g, lískové ořechy 30g, bio sójová smetana 250ml, med 50g, jáhlová mouka 30g

Příprava:

První krok při jejich přípravě učiníme u sporáku, kde si v hrnci ohřejeme sójovou smetanu s medem a do tekuté směsi přisypeme trošku jáhlové mouky. Po té jsme sáhli především z toho důvodu, že má relativně vysokou „pojivost“, tudíž nám směs krásně zahustí, a přitom výslednou dobrotu můžeme s klidem naservírovat i bezlepkářům. Je ale zapotřebí obsah hrnce pořádně promíchat, nejlépe metličkou, aby nám nevznikly chuťově i vzhledově nelibé moučné hrudky.
Zatímco se nám směs na mírném ohni zahřívá, nasekáme si ořechy a sušené ovoce. Jakmile se zahuštěná sladká smetana ozve svým zabubláním, šoupneme celou hromadu nasekaných ingrediencí do hrnce a pořádně ji promícháme. Další naše kroky budou směřovat k troubě. Tu si předehřejeme zhruba na 150 stupňů, vytáhneme z ní plech na pečení a opět se přesuneme k hrnci, ve kterém na nás čeká sladká směs. Plech pokryjeme pečícím papírem a lžičkou na něj nanášíme sladký mix ořechů a ovoce. Každý kopeček pak ještě lehce uplácneme do podoby placiček a mezi jednotlivými plackami ponecháme alespoň centimetrovou mezeru.
Teď už plech jen přesuneme do trouby a zhruba 25 minut čekáme. Odměnou za naši trpělivost nám poté budou lahodné a křehké marokánky, jejichž chuť je hříšně sladká a každé sousto je pak požehnáním pro naše chuťové pohárky.

Kategorie: Výživa, Ze života. Odkaz na tento článek.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*