Trendy ve výživě 2019 očima Martina Jelínka

Co očekávám na poli zdravé výživy v letošním roce? Osobně mě zaujaly dvě prognózy, předpovídající rozmach výživových směrů s převahou rostlinné stravy, na závěr pro vás mám svoji osobní předpověď – on-line prostor bude letos hrát ještě zásadnější význam než v roce loňském.

Velký rozmach zažije flexitariánství

Podle mnoha zdrojů se v roce 2019 dostane velké pozornosti flexitariánskému způsobu stravování, který kombinuje vegetariánství s občasnou konzumací masa, a to včetně masa červeného.

Kde se flexitariánství vzalo? Poprvé se tento termín objevil v roce 2009 v souvislosti s vydáním knihy The Flexitarian Diet. Jeho vyznavači jsou lidé, kteří neřeší morální vztah ke zvířatům, ale chtějí jíst vyváženě, přičemž se nechtějí úplně vzdát masa. Mimochodem, řadu flexitariánů mám mezi absolventy kurzu Vegetariánství a veganství v praxi.

Podle Uber Eats bude rok 2019 rokem vegetariánství

V Evropě rozveze služba Uber Eats (rozvoz jídel z oblíbených restaurací domů) na 200 milionů objednávek ročně. Právě na základě těchto nákupů vznikla studie Foodcast 2019, podle které v letošním roce výrazně naroste počet Evropanů, kteří změní svoje stravovací návyky směrem k vegetariánství.

Doma i na jídelníčcích restaurací získají podle stejné studie větší prostor tradiční i méně obvyklé rostlinné suroviny – tofu, seitan, tempeh či jídla a nápoje z konopí.

Moje osobní předpověď pro rok 2019?

Stále větší význam budou mít na poli zdravé výživy nutriční on-line aplikace, ve kterých si zdravý jídelníček (včetně vyhodnocení) vytvoří každý na míru. Jednu takovou jsme loni po téměř čtyřech letech vývoje spustili i my – od podzimu fungovala v beta režimu pro naše studenty, letos ji otevřeme pro veřejnost.

Najdete ji na ZOFapp.cz a kromě hodnocení běžných nutričních parametrů umí vytvářet jídelníčky pro různé skupiny populace – děti, sportovce, těhotné a kojící, vegetariány, vegany, diabetiky, pro postižené dnou, situace antikoagulační léčby a mnohé další. Její součástí je i kuchařka obsahující přes 600 různých receptů. Více než polovina je vegetariánských, velký prostor je ale věnován i ostatním stravovacím stylům včetně fast foodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *