Kdo je Martin Jelínek?


Po absolvování Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity v Brně a ukončení aktivní sportovní kariéry začal působit jako konzultant v oblasti poradenství ve výživě. Je certifikovaným poradcem pro interpretaci analýzy stopových prvků v organismu a jejich metabolických přeměn – na základě výsledků analýz sestavuje stravovací režim a suplementaci dle individuálních požadavků organismu.

Spolupracuje s řadou profesionálních sportovců, je autorem a lektorem kurzů Poradce pro výživu a Síla myšlenky, ve kterých vychovává zájemce o zdravý životní styl a osobní růst.

Pořádá přednášky pro laickou i odbornou veřejnost v oblasti zdravého životního stylu, výživy a suplementace. Je autorem knih „Mámo, táto, nezabíjejte mě!“, “Kupme si zdraví” a “Půst – cesta k dokonalosti“. Je spolupracovníkem České televize při natáčení pořadu Pod pokličkou. Své názory v oblasti wellness publikuje v řadě médií.

Více informací o Martinu Jelínkovi se můžete dozvědět na profilové stránce na KurzyATAC.cz.

37 Responses to Kdo je Martin Jelínek?

  1. Jaroslav Šufajzl says:

    Dobrý den, pane magistře. Mám pro vás možná tip na glosu: jaký máte názor na velmi populární detoxikační programy za pomoci řasy Chlorella a zeleného ječmene? Setkal jsem se s tím, že propagátoři této metody nechtěli nic slyšet o jiných doplňcích stravy, nezajímal je vztah mezi volnými radikály a přísunem antioxidantů… Jejich mantrou bylo, že chlorella a ječmen obsahují všechny vitamíny, minerály a stopové prvky, které tělo pro svůj život potřebuje a to ve správném množství a v patřičných poměrech. Co vy na to?

    • Martin Jelínek says:

      Míra popularity jednotlivých postupů a metod nejen v oblasti detoxikace organismu je
      z největší části určována počtem jedinců, kteří ji propagují. Ti k takové činnosti musí
      být něčím motivováni – otázkou pouze zůstává, zda je to osobní nezištná zkušenost nebo
      obchodní záměr. Existuje obrovská spousta různých detoxikačních metod, s výjimkou
      jediné – absolutní půst či hladovka – není možné o žádné z nich říci, že naše tělo detoxikuje
      kompletně a spolehlivě. Jestliže chci použít k podpoře pročištění těla jakýkoli doplněk
      stravy nebo potravinu určenou pro zvláštní účely, nabízí se mi spektrum možností. Vždy
      bych měl volit především takovou, která má schopnost mi skutečně pomoci. Pokud
      podlehnu anonymnímu tvrzení, že jedině tento výrobek je účinný či nejlepší, s největší
      pravděpodobností se stávám obětí jednoduchého marketingového tahu. Tím vším nechci
      tvrdit, že by kombinace chlorelly a ječmene (navíc pokud jsou obě rostliny zpracovány
      opravdu kvalitně) nebyla účinná. V těchto případech bych hodil za hlavu obsah vitamínů
      a minerálů, které sice jsou důležité a navíc zastoupené v organických vazbách (tedy velmi
      dobře využitelné naším organismem), a zajímal bych se o přítomné enzymy. Při vyšších
      dávkách příjmu těchto rostlin ve formě konkrétních přípravků se tak skutečně dočkám
      zlepšení stavu fungování jednotlivých buněk v mém těle (tkání, orgánů…). Nebudu ale
      považovat žádnou z nich za „superpotravinu“, která si činí nároky plnohodnotně nahradit
      jakékoli jiné zdroje nebo dokonce jedinou možnost, jak zbavit tělo některých toxických látek.
      V případě stravy takovým tvrzením popírám principy rozmanitosti a vyváženosti, v případě
      možné detoxikace zase zdravý rozum.

  2. Klára Zlomková says:

    Dobrý den,

    moc by mne zajímalo, jaký obor jste přesně studoval a jaké konkrétní kurzy jste navštěvoval. Moc mne zdravá výživa zajímá a baví a ráda bych se v budoucnu tomuto oboru věnovala, ale nemám moc ponětí, na jakou vysokou školu bych se měla vydat. Co si myslítě třeba o zemědělské vysoké škole oboru ogrobiologi, potravinové a přírodní zdroje?
    Budu moc ráda za Vaši odpověď.

    • Dobrý den,
      vystudoval jsem Přírodovědeckou fakultu MU v Brně. V dobách, kdy jsem se začínal věnovat poradenství v oboru zdravého životního stylu a stravování, vysoké školy v ČR tyto obory ke studiu ještě nenabízely . V dnešní době je situce jiná – pokud se chcete v životě tomuto věnovat, důkladně rozmýšlejte, na jaké úrovni a s jakým zaměřením. Teorie se velmi často výrazně rozchází z praxí, což na stranu druhou neznamená, že bychom se ke svým snům měli otáčet zády. V principu je jedno, na jakou školu se zaměříte, mnohem důležitější je praktická analýza trhu a vědomí toho, že víte, co přesně chcete.
      Držím palce :o )

  3. Ing. Petr Gondáš says:
    • Dobrý den,
      za předpokladu, že se jedná o hypervitaminózu ( = přebytek vitamínů), tak se vcelku není o čem bavit – platí univezální pravidlo “Všeho moc škodí”.
      V této interpretaci studie to sice nezaznělo (a nejsem si jistý, zda by to byla schopna samotná studie prokázat), ale jsem přesvědčen, že na vině je v tomto případě dlouhodobý příjem vitamínů či jiných látek vyráběných “synteticky”. I přesto, že v molekulární struktuře těchto látek není rozdíl mezi “přírodním” vitamínem a takovým, který je syntetizován uměle, hraje podstatnou roli v jejich celkovém působení na naše zdraví obsah dalších látek (fytochemikálií), které jsou v přírodních komplexech navázány na jednotlivé vitamíny. Právě tyto “dodatečné” sloučeniny vyrobit neumíme a dnes přitom víme, že významným způsobem ovlivňují chování vitamínů v našem těle. Jejich absence při užívání doplňků stravy vyráběných “uměle” může stát za výsledky tohoto “neštěstí”.

  4. Eva Vávrová says:

    Dobrý den pane Jelínku,
    nejprve Vám chci sklonit kompliment za to jak přispíváte k lepší informovanosti v oblasti zdraví a výživy. Jste pro mně v této oblasti takový guru :) . Často sleduji Vaše videa na http://www.receptyprozdravi.cz, vždy jsou pro mě velmi poučné a doporučuji je i dál. Zajímalo by mě jestli jste se hlouběji zaobíral otázkou očkování miminek když máte malé dítě, k jakému jste došel závěru a jestli byste na toto kontroverzní téma neudělal také nějaké video. Já jsem si přečetla desítky článků, hlavně ze zdrojů stránek http://www.rozalio.cz a také čtu knihu Martina Hirteho Očkování – pro a proti (jestli jste nečetl velmi doporučuji), která je podle mě velmi objektivní s podrobnými, odbornými a vyčerpávajícími informacemi na toto téma a musím říct, že mě ta situace velmi znepokojuje. My máme téměř 6 měsíční holčičku a zatím očkování odkládáme dokud to půjde. Kolem 2 let bychom jí chtěli nechat naočkovat proti tetanu a záškrtu a až ve školním věku proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Ostatní vakcíny podle mě (na základě důkladného studia) v našich zeměpisných šířkách nadělají více škody než užitku a v kojeneckém věku často při nejmenším nenávratně naruší přirozenou obranyschopnost. V našem státě je ale takovýto individuální očkovací plán velký problém. Navíc jsem nabyla dojmu, že odborná veřejnost jakož i oficiální stránky na téma očkování jsou manipulovány farmaceutickými firmami a jde tu v první řadě o obrovské peníze a vůbec ne o zdraví dětí. Co si o tom myslíte Vy? Děkuji. Eva Vávrová

    • Očkování je vcelku nešťastný problém. Pokud na něj jako rodič budu nahlížet z hlediska snahy o udržení zdraví mého dítěte a budu vycházet z informací, které nejsou finančně dotovány výrobci a distributory těchto léků, zjistím, že mám velké dilema. Dilema se rozhodnout, na kterou názorovou stranu se přiklonit. Vždy totiž do takového procesu rozhodování zasahují emoce (= strach o zdraví dítěte), které silně ovlivní racionální uvažování mého rozumu. Výsledek tedy s největší pravděpodobností nebude nezaujatý a “čistokrevný”. Pokud se tedy rozhodnu podlehnout psychologicky a emocionálně vyvolanému nátlaku ze strany “odborné” (v mých očích = prodejné) veřejnosti, bude mi primárně vadit spektrum možných (a bohužel medicínou i potvrzených) vedlejších účinků jednotlivých vakcín. Možná jsem už za ta léta praxe příliš ovlivněný tím, co jsem viděl. Setkávám se většinou s lidmi, které něco trápí a chtějí takový zdravotní problém vyřešit pomocí stravy a suplementů, ze statistického hlediska jsou ale zanedbatelnou jednotkou ve srovnání s celou populací, proto je moje nahlížení na situaci natolik zkresleno. Bohužel existují případy, kdy děti po očkování zdravotně kolabují s doživotními následky na těle i psychice. Mluvíme o malých dětech, které nemají možnost se sami rozhodnout, navíc jejich imunitní systém není plně vyvinutý a neschopen stoprocentně zvládnout tuto zátěž. Pokud mi tedy někdo bude tvrdit, že chce mému dítěti vpravit do těla jakoukoli látku, která jej má chránit a já VÍM, že existují případy nevratného poškození zdraví (v extrému i smrti), nemám si s takovým jedincem co říci. Z tohoto postu mi moje logika říká, že se budu chtít těmto praktikám vyhnout, což v praxi i dělám.
      Jedním z důvodů, proč jsem do portfolia mých kurzů o výživě a obecně o zdravém životním stylu zařadil i zdánlivě nesouvisející kurz “Síla myšlenky”, byla snaha o vysvětlení, jak se bránit manipulativním technikám ze strany médií, výrobců a distributorů potravin i léčiv, kterými se snaží nenápadně ovládnout naše myšlení.

  5. Lucie Vincencova says:

    Dobry den,
    videla jsem Vas u pana Krause a zajimalo by me kolik je Vam let, z duvodu toho jaky ma strava vliv na vzhled a starnuti cloveka. Vypadate dobre.

    Dekuji

    • Děkuji za kompliment :o ) – letos 37…
      Strava má na vzhled a především stárnutí podstatný vliv, i když bych její význam nerad vytrhával z kontextu dalších faktorů (stres, spánkový režim, pohybová aktivita). Ideálním postupem je dodržování všech zásadních pravidel tzv. zdravého životního stylu – v principu (= teoreticky) je to velmi jednoduché, většina lidí ale selhává v praxi.

  6. Martin Frank says:

    Dobrý den pane Jelínek,
    před několika dny jsem sledoval pořad v televizi,kde jste mmj.řekl,že v zimním období není vhodné konsumovat pomeranče,mohl byste prosím uvést proč a co je podle vás na vitamin C nejvhodnější.

    Děkuji
    Judr.Martin Frank,Kladno

    • Citrusové plody mají z hlediska jejich termického efektu ochlazující účinek. To znamená, že po jejich konzumaci dojde k ovlivnění autonomní nervové soustavy a navodí se pocity chladu. V zimním období je toto logicky nežádoucí (www.receptyprozdravi.cz/video/93-termicky-ucinek-potravin), podobně jako konzumace mléčných výrobků.
      Zařaďte do stravy široké spektrum všech dostupných druhů ovoce a zeleniny pocházejících z našich zeměpisných šířek – i přesto, že jejich kvalita je z pohledu obsahu živin diskutabilní, základní přísun vit.C tak zajistíte.

  7. Miroslav says:

    Dobrý den pane Jelínek,
    je nějaká prospěšnost pro lidský organismus v užívání Koenzymu Q10 a kapsle s bylinou
    Vilcacora,nebo to je tahání peněz z kapes lidí ?
    A ještě by mě zajímal Váš názor na užívání Zázračného minerálního roztoku dle
    brožury Jim V.Humble: MMS /= kapky chloritanu sodného + 10% kyseliny
    citrónové /….? Více na http://www.emms.cz
    Děkuji za odpověď, máte skvělé webové stránky a přeji hezký den -
    Miroslav Holubec

    • Za předpokladu, že výrobek obsahuje extrakt z vilcacory, u kterého je garantováno množství izopteropodinu (= alkaloid stimulující imuntní systém), nebál bych se do této kombinace investovat. Některé společnosti vyrábějící doplňky používají pouze sušenou kůru z této byliny, jakýkoli účinek je pak s ohledem na celkové množství rostlinného materiálu silně diskutabilní.
      V případě MMS nemám osobní zkušenosti, navíc studie s touto látkou se ve výsledcích vcelku rozcházejí – nejsem proto schopen potvrdit ani vyvrátit smysl užívání.
      Přeji hezký den :o )

  8. Hynek Fejt says:

    Dobrý den pane Jelínku,

    sledoval jsem Vás v pořadu Jana Krause a mám dotaz ohledně masa, proč je tak nevhodné jak uvádíte a co si myslíte o Paleo dietě, jaké jsou její nevýhody pro zdraví člověka.

    Děkuji předem za odpověď

    • Maso je silně diskutabilní potravina. Na straně jedné jsme geneticky naprogramováni jako všežravci, takže určité množství masa je schopen náš trávicí trakt bez problému zpracovat. Na stranu druhou žijeme v době, která nám nabízí nadbytek jídla, kterému obtížně odoláváme. Právě nadbytečná konzumace masitých produktů dává základ vzniku civilizačních chorob jako jsou srdečně-cévní nemoci, zhoubná onemocnění, dna, diabetes…
      Obsah některých xenobiotik v mase je také velmi “zajímavý”…
      Jsem přesvědčen, že na obecné úrovni by mělo platit – čím méně masa, tím lépe.
      Paleolitická dieta (= dieta lovců a sběračů) obsahuje relativně vysoké množství bílkovin a vlákniny s minimem sacharidů a tuků. Z hlediska metabolického typování je vhodná pro cca 10-20% obyvatel – zrychluje totiž metabolické pochody, což není vždy žádoucí. Faktem je, že v některých případech při volbě tohoto stravování dochází k redukci nadbytečné hmotnosti, je vhodné se ale nekoukat na tento režim pouze jednostranně (vyloučení komplexních sacharidů ze stravy také není u většiny z nás žádoucí). V zásadě je potřeba přistupovat ke každému z nás jako individualitě, která má specifické požadavky (“co je vhodné pro mého souseda, nemusí fungovat u mě”).

  9. Jana Šulcová says:

    Dobrý den pane Jelínku,

    v první řadě bych Vám velice ráda poděkovala za knížku “Mámo, táto, nezabíjejte mně!”. Máme holčičku, která má 1,5 roku a od malička máme problémy, co se týče jídla, o to víc nám záleželo na tom, aby se stravovala kvalitně. Bylo pro nás velmi obtížné se zorientovat v tom, co je pro děti opravdu dobré a co ne. Díky Vaší knize jsme se v tom dokázali mnohem lépe zorientovat a nastartovat zdravější stravování v naší rodině. Naštěstí naše dcera sama vyhledává zdravější potraviny, takže to přivítala. Jen mě občas zaráží, že pro rodiče malých dětí jsme občas za “exoty”, když jim řekneme, že se stravujeme zdravě a nekrmíme naši dcerku sladkostmi a podobnými potravinami a že k pití dostává pouze čistou vodu.

    Chtěla bych se Vás zeptat, co byste doporučoval za vitamíny v období těhotenství a kojení. Z důvodu potíží se štítnou žlázou musím v těhotenství a v období kojení užívat jod. Lékař mi doporučil vitamíny pro těhotné, protože v těch jod je, jinak bych musela užívat samostatně jodid.

    Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den

    • Děkuji za zprávu.
      V průběhu těhotenství užívejte multivitamín (pokud možno “přírodního původu”) s obsahem jodu. Přidejte B komplex obsahující kyselinu listovou, dále omega-3 kyseliny a vápník s hořčíkem (ten za předpokladu, že multivitamín tuto kombinaci zastupuje v malých dávkách).
      Přeji krásný den

      • Jana Šulcová says:

        Děkuji za Vaši odpověď.
        Chci se ještě zeptat – je podle Vás Nutrilite Daily vhodný pro těhotné? A je podle Vás dobré přidat ještě železo, pokud budu užívat multivitamín? Předpokládám, že všechny vitamíny, co jste psal se užívají v množství 1 tbl denně.
        Ještě jednou děkuji za Vaši odpověď, moc mne Váš názor zajímá, občas se totiž člověk dozví od každého něco jiného :-)
        Přeji hezký den

        • Tyto postupy konzultujte s ošetřujícím lékařem – obsah vitamínu A a jodu v multivitamínech nemusí být vždy vhodný. To samé platí o železu – vše je otázkou individuality.

  10. Miroslav says:

    Dobrý den,
    nějak jste se vyhnul odpovědi z 11.1.2012 na eventuelní prospěšnost užívání
    koenzymu Q10 /nebo neprospěšnosti a tudíž “tahání” peněz z lidí/ ? Je mi 61 let.
    Zdravím a díky za odpověď !

    • Koenzym Q10 je právem označován za krále mezi antioxidanty, spektrum jeho účinků je víc než zajímavé. Vždy se orientujte na takové výrobky, které jsou cestou nejvyšší možné kvality (z důvodu legislativních omezení v oblasti spektra informací, které je možné prezentovat na etiketách výrobků, volte ty z vyšší cenové relace – získáte tak podstatně vyšší pravděpodobnost, že koupíte skutečně účinný produkt). Držte se běžného doporučeného dávkování – vyhrává ten, kdo tuto látku užívá pravidelně a dlouhodobě, ne v cyklech a vysokých koncentracích.

  11. Jana says:

    Dobrý den!
    Moc by mne zajímalo jak je na tom káva. Dočetla jsem se že má antioxidační účinky a jinde zase, že škodí a pomalu zabíjí…

    Také mne zajímá jaký je Váš pohled na makroniotiku.

    Mnohokrát děkuji!!

    • Káva v menším množství antioxidanty skutečně obsahuje, při pražení zrn a následné výrobě kávy (vysoké tepltoy a tlaky) je drtivá většina z nich inaktivována. Prostě kávu pragmaticky vnímejte jako zdroj kofeinu, širokého spektra látek vznikajících při pražení a především chuťového zážitku :-)
      Makrobiotika – za předpokladu, že je správně pochopena, dodržována a současně upravena v rámci zdrojů používaných potravin pro naše zeměpisné šířky – je stravovacím systémem, ve kterém nenajdeme žádné “vady na kráse”. Zajišťuje pravidla pestrosti, vyváženosti, střídmosti, velmi šikovně kombinuje čerstvou, kvašenou a tepelně upravenou stravu. Z pohledu východních filozofií o makrobiotice můžeme říci, že má plnohodnotné charakteristiky tzv. “živé stravy”.

  12. Miroslav says:

    Dobrý den,
    pane Jelínek co třeba říkáte oxidu titaničitému /titanová běloba=E171/ který je
    hojně přidávám jak do některých léků,doplňků stravy i potravin? Na portále
    http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E171 ho hodnotí skórem škodlivosti:3
    a jako přísada nevhodná pro děti! Máme se vždy všichni vyhýbat produktům
    s tímto oxidem? A nebo to je vlastně jedno ?
    Díky za odpověď !

    • Vzhledem k tomu, že se jedná o minerál bez toxických účinků, nejsem přesvědčen o jeho škodlivosti na lidské zdraví (mluvíme o případech, kdy jeho příjem je skutečně nízký a co do četnosti konzumace velmi sporadický). Na stranu druhou je používán jako barvivo (potravinářství ji využívá pouze k esetetické úpravě, což není vůbec nezbytný proces) – je to tedy látka, kterou k životu nepotřebujeme a jako takové bych se už jenom z principu vyhýbal (vše je otázkou volby – potřeba vs. chtění :-) .

  13. Michal says:

    Dobrý den.
    Náhodou jsem našel vaše video o vitamínech na youtube a když jsem zjistil, že o tom všem hodně víte, tak bych se chtěl zeptat na jednu věc. Vím, že se vitamíny ničí teplem nebo snad i kovovým nožem při krájení, ale mě by zajímalo, jestli se mohu zničit i mixováním v mixéru, když se to tam rozseká na kašu? Díky

    • Aktivita vitamínů a dalších nutričních látek v rostlinných zdrojích se nejvíce potlačuje oxidací. Tzn. čím déle necháte (např. krájenou či rozmixovanou potravinu) vlivu vzdušného kyslíku, tím více aktivních složek zlikvidujete. Kontakt těchto látek s kovy či jinými materiály má podružný význam.

  14. Jana says:

    Dobrý den pane Jelínek,
    je mi 68 let, 20 let jsem vegetariánka (spíše veganha), ale občas a to velice zřídka jím jogurt. Vidíte nějaký rozdíl mezi produkty z kravského či kozího, ovčího mléka.
    a nebo je lepší se mléčných produktů raději vzdát?
    Děkuji za odpověď

    • Rozdíly mezi těmito zdroji mléčných produktů jsou – největší spočívají ve struktuře a následně vlivu obsažených bílkovin. Kravské bílkoviny mají nejvíce anabolizující efekt, což znamená, že největší měrou podporují růst (svalů, kloubní a pojivové tkáně). Vedlejším účinkem tohoto procesu je mj. i zásah do acidobazicity vnitřního prostředí organismu, což vede k celkovému překyselení. Vedle bílkovin se často ještě cituje i rozdíl v zastoupení a struktuře tuků. Kozí produkty, které ze všech tří skupin vychází v průměru nejlépe (stravitelnost, nutriční potenciál, čistota…), obsahují nejvíce mastných kyselin, které mají schopnost podporovat imunitní systém. Obecně ale u všech mléčných výrobků platí, že mají ochlazující účinek (nevýhoda v zimních obdobích), obsah laktózy podporuje nežádoucí zahlenění trávicího a dýchacího ústrojí a vždy hrozí určité riziko kontaminace xenobiotiky. Můj osobní pohled na vhodnost mléčných produktů si můžete přečíst na http://www.kurzyatac.cz/akce/rozhovor-pro-casopis-bionatur/. V zásadě si ale nemyslím, že by Vám frekvence, se kterou konzumujete mléčné výrobky, mohla jakýmkoli způsobem ublížit :-)

  15. Jolana Stuskova says:

    Dobry den.
    Dceri 12let byla zjistena intolerance laktozy.I pres veskere dodrzeni diety,miva nekdy problemy/boleni bricha,prujem/Zjistili jsme,ze ji to udela kakao v jejim mlece,nebo cerstve jahody se svou zak.smetanou.Nekdy ani nevime,z ceho to ma.Staci ji treba 5kulicek homeoapatik a ma problem.Pak si prectem,ze je tam laktoza.Ji porad stejnou/vychytanou/stravu.Hodne ji varime a peceme.Stejne je to dost jednotvarne. Ma strach cokoliv noveho zkouset. Takze ji baleny toust.chleba,bal.veku.kaiserky z Lidlu-to asi vse z peciva,bezlak.mleko,maslo,syr, med a marmeladu. Jeden druh sunky,parku.Brambory,kruti maso,vejce a par druhu omacek. Zmrzlinu ji vyrabim. Chtela jsem poradit ohledne prave jidelnicku.Co doporucujete a ceho se radeji vyvarovat? Je ve vyvoji a urcite potrebuje pestrou stravu. Dekuji predem za odpoved.
    Stuskova

    • V tomto případě jste odkázání na vcelku přísnou bezlaktózovou dietu. Je tedy nutné vybírat si pouze takové potraviny, které garantují absenci mléčného cukru. Výrobci potravin mají naštěstí zákonou povinnost uvádět na etiketách svých výrobků informace, zda produkt obsahuje laktózu či nikoli a to i v případech, kdy potravina s touto látkou přišla jakýmkoli způsobem do kontaktu. Není nutné se tady nijak omezovat, pouze budete muset při nákupu potravin pečlivě číst etikety. Vnímejte to pozitivně, hodně Vás to naučí o racionálním stravování.

  16. Miroslava Bořutová says:

    Zdravím Vás pane Jelínku, snad si na nás ještě vzpomenete. Našla jsem jsem na Vás tento kontakt náhodou a jsem tomu moc ráda. Věřím, že se Vám daří dobře. Když už jsem se na Vás takto dostala, dovolím si dát kontakt na Vás svým přátelům distributorům, mají na Vás dotaz ohledně syna, který se chystá na operaci. Určitě se zmíní i o nás. Zatím díky a pozdravujte doma. M. B.
    Odpovědi na otázky, které dostáváte si budu číst často, jste opravdu profesionál.

  17. darina cabicarová says:

    Dobrý deň pán Jelínek, chcem sa vám poďakovať “že ste”. Zaujímal by ma váš názor na liečenie koloidným striebrom. ďakujem Darina

    • Děkuji za kompliment. S rostoucím věkem i v mém životě přibývá stále více dní, kdy jsem rád, že jsem :-)
      Koloidní stříbro má účinné antibiotické účinky, jedná se o starý (tedy osvědčený), bezpečný a účinný postup, jak zlikvidovat nežádoucí mikroorganismy. Nebojte se používat…

  18. Stav inzulínové rezistence bývá velmi často silně podporován stresovými faktory. Když k tomu připočtete nadváhu a dlouhodobě zvýšený přísun energie a některých makroživin, je výsledek vcelku jasný. Pokud kráčíte cestou nápravy, investujte především trpělivost. Jakmile se budete dlouhodobě držet základních a všeobecných pravidel v oblasti racionálního stravování, výsledky se budou lepšit. Primárně se nesnažte nic uspěchat, faktor času tady není možné obejít…

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*